Beskrivning

En glad motionärs resa mot Hawaii!

tisdag 16 december 2014

Träningsläger

Helgen startade extra tidigt förra veckan då jag och två polare lämnade Göteborg ~06:30 för att bege oss mot Torsby där Sveriges för tillfället enda skidtunnel finns. Det byggs just nu för fullt i Kviberg, Göteborg där nästa skidtunnel förväntas vara färdig under 2015. Planen för helgen var att ha träningsläger med fokus på distans och förhoppningarna låg på att avverka 5 träningspass (2 st på Fredagen, 2 st på Lördagen och 1 på Söndagen innan avfärd hem).

Sist jag var i Torsby hyrde jag och en kompis ett rum på vandrarhemmet i närheten av tunneln, vilket levde upp till våra förväntningar mer än väl. Denna gången chansade vi och hyrde ett hus i denna metropol och det enda vi kunde komma på att klaga på var de lite låga taket i källaren (inte lätt att vara lång..). I övrigt fanns alla bekvämligheter och närhet till tunneln. På fredagskvällen kom ytterligare en kompis upp för att förära oss hans sällskap under Lördag och Söndag.


Vårt exemplariska hus som enligt vårt detektivarbete ägs av familjen Arvidsson (däribland Tobias Arvidsson i svenska skidskyttelandslaget).
Skidtunneln är 1,3 km lång och ett varv innebär en total stigning av 25 m, vilket den sifferintresserade direkt vill ställa i relation till antalet höjdmeter stigning som Vasaloppet innebär. Det finns mängder av uppmätta höjdkurvor över Vasaloppet som åkare gärna delar med sig av, för enkelhetens skull kan vi approximera den totala stigningen till 900 m över 90 km åkning. Genom att helt enkelt få fram den relativa stigningen per lopp inser man att Torsby skidtunnel har ungefär dubbelt så många höjdmeter om du avverkar ett Vasalopp där inne. Problemet är dock att man inte bara kan mäta antalet höjdmeter och försöka bilda sig en uppfattning om hur jobbigt det kommer att bli. Kontentan är i alla fall att man får ganska bra backträning inne i Torsby skidtunnel, och möjligheter att träna på diagonaltekniken finns det också gott om. Man kan även åka åt båda hållen i tunneln vilket ger en ganska stor variation i åkningen då den består av såväl branta och flacka backar.

Nåväl, eftersom vi hade en träningsplan var det lika bra att följa den och se hur långt vi kom. Förhoppningarna innan vi kom dit var att köra minst 26 km varje träningspass, tyvärr höll det inte riktigt hela vägen men resultatet blev följande:

  • Fre FM: 19,5 km - 14,62 km/h - 158 bpm snittpuls
  • Fre EM: 19,5 km - 15,01 km/h - 156 bpm snittpuls
  • Lör FM: 27,3 km - 14,53 km/h - 155 bpm snittpuls
  • Lör EM: 23,4 km - 13,95 km/h - 149 bpm snittpuls
  • Sön FM: 26 km - 14,54 km/h - 152 bpm snittpuls

"Start" och "mål"
Överlag är jag nöjd med åkningen. Det fanns garanterat tidpunkter då tekniken var långt ifrån föredömlig, kanske framförallt Lördag eftermiddag då även hastigheten sjönk markant. Det är också intressant att se att pulsen sjönk allt eftersom tiden gick (även om hastigheten följde efter i några av fallen). Men en skillnad på 6 slag/minut mellan första och sista passet var en större skillnad än jag hade kunnat förvänta mig. Detta i kombination med att det totalt blev 115,7 km känns som en riktigt bra start inför vårens Vasalopp. Vi får väl se om det går att slipa lite mer på såväl teknik som styrka inför nästa stora prövning!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar